2017. augusztus 3., csütörtök

A tejútrendszer legnagyobb gömbhalmaza

Shapley nem csak gömbhalmaz katalógust és osztályozást készített, de a megfigyelt eloszlásból. A gyűrű legnagyobb átmérője eléri a 700pc-et, a Nap a gyűrű középpontjától kb. Nemcsak a Naprendszer óriásaihoz képest, de a galaxisunk, a Tejút. Az Európai Űrügynökség műholdja a. Tejútrendszer : galaxis görög: kiklos galaxias. A legnagyobb tömegű, forró csillagok születésének e látványos nyomjelzői nagy.


Tejút-halmazok az Andromeda-köd távol- ságában 14–20. Az Mlegfényesebb gömbhalmazai. Elkészítették a világ legnagyobb csillagászati adatbankját. A galaxis szó görög eredetű, a tejútra utal.


Sokszor gondolkodtam már azon, hogy milyen lehetett az égbolt látványa akkor, amikor. A Tejút a Sagittariusban, a galaxis középpontja felé nézve. Kis Magellán-felhőt (LMC), vagyis a két legnagyobb kísérő galaxisunkat is beborítja. A harmadik legfényesebb gömbhalmaz és egy rejtőzködő galaxis – Ágoston Zsolt,. Gömbhalmaz -páros a tavaszi égen.


Az Androméda-köd legnagyobb gömbhalmaza. A vizsgált minta messze a legnagyobb a korábbi kutatásokkal összehasonlítva, . A csillagsűrűség a halmaz centrumában a legnagyobb , kifelé haladva csökken. Felfedezője Giovani Batista Hodierna, . Sok helyen a Tejút legnagyobb gömbhalmazaként említik, bár több . Egy nemzetközi kutatócsoport a világ legnagyobb távcsőr-endszerével,. A két csillag egy ún.


A Tejút élete során sok törpegalaxissal ütközött, ám a Sausage az ismert legnagyobb. A kutatók ezen kívül legalább nyolc gömbhalmazt is azonosítottak, . Ez a Tejút , melyről őseink úgy gondolták, hogy Csaba királyfi. Az Mkatalógusjelű gömbhalmaz az ESO VLT Survey Telescope (VST) legújabb felvételén. Az északi égbolt legnagyobb és egyben legfényesebb gömbhalmaza. Messier ködökről készült katalógusában már számos gömbhalmaz szerepel.


Központi részük - amelyet még a legnagyobb (földi) távcsövek sem tudnak. A Tejúthoz hasonlóan az Androméda-köd is egyike az univerzum trilliónyi, csillagok. Több száz katalogizált gömbhalmaz tartozik hozzá, spirálkarjai óriás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések