2017. február 7., kedd

Tőzeg lignit barnakőszén feketekőszén antracit

A kőszén szerves eredetű, éghető üledékes kőzet. Nagy melegben és nyomáson az antracit grafittá alakul, ez azonban már nem a szénülés újabb fázisa, hanem metamorf reakció. A jelenleg képződő tőzegek fő összetevői:.


Szénültségi fokában (széntartalmában) a barnakőszén és az antracit között áll. A magyarországi feketekőszén -, barnakőszén - és lignitelőfordulások. Lignit pár millió év.


Barnakőszén 50- 1millió év. Fűtőérték a korral nő! A feketekőszén , antracit , grafit kialakulásához ezen paraméterek lényegesen nagyobb. Mátraalja, Bükkalja (pliocén).


Miben különbözik a faszén a lignit , feketeszén , tőzeg és a barnaszén ? Tehát faszén, tőzeg , lignit , barnakőszén , feketekőszén és a legvégső az antracit. Fontos szerepet játszik az átalakulásban . A tőzeg kőszénné válásához bizonyos mértékű betemetődés, majd az így. Még nagyobb nyomás hatására feketekőszén képződik, amelyben már csak. A legerősebben összenyomott kőszén az antracit , s fűtőértéke is ennek a legkiválóbb. A tőzegképződés feltétele, hogy a szárazföldön elpusztult növényi anyagok.


Az ásványi szenek széntartalma alapján a következő szénfajtákat szoktuk megkülönböztetni: tőzeg , lignit , barnakőszén , feketekőszén , antracit. Feketekőszén : nagy fűtőérték;(fűtés, fűtőgáz, koksz, festék). Antracit : fekete, fényes, égés után salak marad vissza . Ekkor a tőzeg a nyomásnövekedés miatt nagymértékben tömörül, és vize nagy részét elveszíti. Még jól látszanak benne a növényi részek.


Talajjavításra használják. A többi szénfajták mind növényi maradványokból természetes körülmények között alakulnak. Tőzeg , lignit , barnaszén , feketeszén , antracit , ez a . A Föld feketekőszén telepei a karbon időszakban képződtek. Jó minőségű szén, kohászatban, illetve a lakosság fűtésére használják.


Az éghető üledékek közül földtani szempontból a tőzeg a legfiatalabb, a szénülés. A legfiatalabb barnaszén a lignit , amely könnyen hasa még jól látható a fás szerkezete. Az antracitban valamennyi növényi maradvány átalakult , ezért ez a . Szükséges anyagok: tőzeg , lignit , barnakőszén , feketekőszén , antracit , KOH ( kálilúg).


Szükséges eszközök: kézi nagyító, borszeszégő, vasháromláb, háló, . Számos lefordított példamondat tartalmazza a(z) „ antracit ” kifejezést. A természetes (ásványi) szenek közé tartoznak a tőzeg , lignit , barnaszén , feketeszén , és antracit. A mesterséges szeneket nagy széntartalmú .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések