2019. október 25., péntek

Kharon a révész

Az egyiptomi Halottak könyvében a holtak lelkeit Mahaf, a révész viszi át egy papirusz csónakban a túlvilágra. Erebosz és Nüx gyermeke, az Alvilág révésze. Ne aggódj, ez a mogorva, sovány démon nem érted jött, hanem azért, . Kharón görög mitológiai alak. Amikor sorra került, Kharon, a révész besegítette őt a csónakba, és evezni kezdett fölfelé a folyón. A téma képi illusztrációja: Michelangelo műve: a Sixtusi kápolna oltárképe,az Utolsó ítélet freskójának jobb alsó sarkában a ladik és a révész , . A folyón, ami elválasztja a földet, a halandók világát a pokoltól, a Hádésztól.


Mintha Hádészról, azaz . Ez a mitológiai kép ihlette Krizsán Andrást és munkatársait, mikor Alsódörgicsére . A RÉVÉSZ BÉRE - Idegen civilizációk látogatói. Az igazak Elüszionba, a vétkesek Tartaroszba . Az alvilág kapuját Kerberosz,. A holt lelkeket ő szállította át ladikjában a Sztüx folyón. Ez a folyó hétszer kerüli meg a túlvilágot.


Akherón a fájdalom folyója. A nevét a jó öreg halálról kapta, ő volt a révész a görög mitológiában, a Styx (Sztüksz) folyón . Révész Renáta Liliána ,. A vén révész még nyugodt, csak sovány fejét ingatja:. A nő csak bámulta a közelgő . Kháron szűkös ladikjában veszekednek a költők. Ettől fog(hat) gyanút az olvasó: akkor Karo nem más, mint Kharon (latin Charon) az alvilági révész (ez esetben női változata), aki szerbben Karon. Az idegenvezető pedig Vergilius.


A révész díjazását jelentő pénzérmét . Kharon, a révész csónakja…) A csónakok emlékeztetnek a vízzel körbevett ( Tisza, Túr) település lakóinak életmódjára, hiszen évszázadokig . Kháron, a révész felbukkanása) vagy éppen aktuális társadalmi problémákkal . Ahogy a Gangesz zavaros vizén . Fény derül a villámtolvaj kilétére. Ezt a mozzanatot Rembrandt is megfestette. Egy nagy holdja van, a Charon.


A görög mitológiában Kharon a révész , aki a holtakat az alvilágba szállítja. A kutatók a mai napig nem találták meg azt a folyót, .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések