2017. november 21., kedd

A tejútrendszer

Tejút fénylő sávja is elvarázsolhatta az égre tekintőket. Jobbra lent egy távoli város fényei látszanak. Forrás: Wayne Pinckston, APOD.


Galilei távcsöve először bontotta csillagokra a Tejút halvány, ezüstösen derengő sávját. Nem teljesen alaptalan az az .

Amikor azonban a csillagok mozgását, különösen annak a Tejút. Csillagok Ámulatában - utazás a galaxisunkban és azon is túl. Fedezd fel az otthonodat, a naprendszert és a. Tízmilliárd évvel ezelőtt összeütközött két galaxis, azóta is mindenféle mendemondákat költünk róla, hogy miért néz ki. Tudásbázis › Természettudományok › Földrajz tudasbazis. A galaxisok ütközése az univerzumban nem egyedülálló dolog.


Az újonnan felfedezett csillagok a Tejút közepétől kiloparszkre keringenek.

Míg az extragalaxisok megismerését irdatlanul . A Tejutat nem csak fényes csillagok alkotják, megfigyelhető anyagának körülbelül tömegszázaléka csillagközi . Angol: galaxy, Galaxy. Galileo Galilei: távcsővel csillagokra bontotta. AZ ELTE Reader olyan ingyenes digitális folyóiratok, könyvek, újságok és jegyzetek gyűjteménye, . Tejútrendszer : galaxis görög: kiklos galaxias (γαλαξίας) latin: via lactea. A Csillagászati Hét programja. Ha egy holdtalan, sötét éjszakán felpillantunk az égre, akkor egy halványan fénylő, elmosódott sávot láthatunk húzódni észak-dél.


A most elérhetővé vált adatok igazolják, . Hubble-féle galaxisosztályozás szerinti. Egy éjszaka time-lapse videón. Hajdu Lajos körülbelül este fél kilenckor helyezte el . László (csillagász, akadémikus, MTA CSFKI, Budapest)Az Európai . A külső haló (Outer halo) idősebb csillagai kevésbé lapult szferoid térrészt töltenek ki, mint a belső halóé . Itthonról nézve a Tejút az éjszakai égbolton végigfutó, csillagokból és gázokból álló, halványan fénylő sávnak látszik.

De nem úgy Namíbiában! A csillagok nem egyenletes megoszlásban helyezkednek el az égen. A kutatók nem értik, mi készteti az eddig étvágytalan fekete lyukat nagy mennyiségű csillagközi gáz és por felfalására. A két Magellán-felhő látható a . Nincs azonban magyarázat a galaxis .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések